Hankkeen teema:

Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kehittäminen yksityisen palvelusektorin työpaikoilla

Kohderyhmä:

Yksityisen sektorin ammattikeittiöiden ja catering-alalla toimivien pk-yritysten henkilöstö

Toimialue:

Toteuttaja­organisaatio:

Turun ammattikorkeakoulu, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Hanke alkaa:

01.10.2024

Hanke päättyy:

30.09.2027

Yhteyshenkilöt:

Paula Savolainen

0449075478

paula.savolainen@turkuamk.fi

Nina Savela

0449072904

nina.savela@turkuamk.fi

Kaksi kokkia työskentelemässä ravintolan keittiössä.

Ammattikeittiöt ja catering – KetCat

Sairaspoissaoloja vähemmäksi ja työn tuottavuus kasvuun ammattikeittiössä ja catering-alalla?

Ongelma: Ammattikeittiöt ja catering-ala ovat yksi fyysisesti eniten rasittavia työympäristöjä. Fyysisen kuormituksen lisäksi niihin liittyy usein kognitiivista ja organisatorista kuormittavuutta, jotka omalta osaltaan ovat usein pahentamassa fyysistä kuormitusta: kiireessä työasentoihin ja apuvälineiden käyttöön ei useinkaan kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Merkittävän kuormituksen seurauksena ammattikeittiöiden ja catering -alan sairauspoissaolot ja sairaseläköitymiset ovat merkittävästi suurempia kuin useimmilla muilla aloilla. Ala on vahvasti naisvaltainen ja työllistää entistä enemmän maahanmuuttajia.

Vaikka automaatio onkin tullut keittiöihin, niin tuottavuuden kasvussa ei ole päästy lähellekään vastaavaan tulokseen kuin muilla aloilla, esim. konepajoissa. Osin tässä on syynä jo mainitut kuormitustekijät ja sairastumisista aiheutuvat poissaolot, mutta muun muassa kaikkia automatisoinnin mahdollisuuksia ei osata hyödyntää, vaikka ne olisivatkin tarjolla. Uusien, älykkäämpien laitteiden ja ratkaisuiden potentiaali jää tunnistamatta, eikä niiden mahdollisuuksia ole osattu nivoa osaksi tehokkaampia prosesseja.

Ratkaisu: Hankkeessa käytetään toisilla aloilla toimivaksi todettua henkilöstölähtöistä toiminnan kehittämismenetelmää, joka sitouttaa henkilöstön, kehittää työpaikkoja niiden omista lähtökohdista ja toimintaympäristöstä käsin huomioiden työntekijöiden erilaisuus ja osaaminen. Menetelmä vahvistaa henkilöstön oppimismyönteisyyttä ja osaamista sekä tukee omaehtoista uusien työtapojen ja digitalisaation hyödyntämistä. Kehittämisen kautta osallistujayrityksissä työprosessit paranevat, työn rasittavuus vähenee ja työhyvinvointi paranee.

Vaikuttavuus: Osallistujayrityksissä tavoitellaan työn tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kasvua. Hankkeessa nostetaan yleiseen keskusteluun alan epäkohtia ja esitetään ratkaisuvaihtoehtoja. Hankkeessa syntyvää osaamista levitetään julkaisujen, messujen, sidosryhmätyöskentelyn ja julkaistavan oppaan avulla mahdollisimman laajasti toimialan sisällä sekä siellä missä laajaa vaikuttavuutta voidaan saada aikaan – vaikka RT-korttien sisällön uudistamisella.

Mittaaminen: Yrityskohtaisesti sovitaan mittareista, joiden avulla muutosta mitataan. Näistä koostetaan yhteenvedot hanketasolla. Hanke on sitoutunut QWL-mittauksiin. Hankkeessa seurataan julkaisujen, esiintymisien ja hankkeen tuottamien digimateriaalien leviämistä eri kanavissa.