Hankkeen teema:

Digitaaliset ja älykkäät teknologiset ratkaisut organisaation uudistumisen tukena

Kohderyhmä:

Teollisuuden, tuotannollisen toiminnan ja logistiikan sektoreilla toimivat pk-yritykset.

Toimialue:

Toteuttaja­organisaatio:

Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto – Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun ammattikorkeakoulu, Prizztech Oy, Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Business Tampere Oy, Vantaan kaupunki, Yrityssalo Oy

Hanke alkaa:

01.03.2024

Hanke päättyy:

28.02.2027

Yhteyshenkilö:

Arto Reiman

050 598 4509

arto.reiman@oulu.fi

DigiKyvykäs – Digikyvykkyydellä tuottavuutta ja hyvinvointia

Suomalaisen työn tuottavuus on jäänyt jälkeen tärkeimmistä verrokkimaistamme. Samanaikaisesti työhyvinvointiin liittyvät haasteet ovat lisääntyneet ja monipuolistuneet. Haluamme kehittää suomalaisen työelämän digikyvykkyyttä ja tukea pk-yrityksiä teknologisen kehityksen edellyttämässä johtamis- ja suunnitteluosaamisessa, siten että tuottavuuden, työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin näkökulmat tulevat optimaalisesti huomioiduiksi. DigiKyvykäs – hankkeen tarkoituksena on lisätä ymmärrystä uusien teknologioiden ja digitalisaation sekä työhyvinvoinnin ja tuottavuuden yhteyksistä sekä herätellä yrityksiä pohtimaan kriittisesti omia kyvykkyyksiään, rakenteitaan, prosessejaan ja käytäntöjään tässä yhteydessä.

DigiKyvykäs-hanke tarjoaa pk-yrityksille mahdollisuuden parantaa tuottavuuttaan ja työhyvinvointiaan hyödyntää uusia teknologioita. Hankkeessa keskitytään erityisesti teollisuuden ja logistiikan sektoreilla toimivien pk-yritysten tarpeisiin ja kyvykkyyksiin. Hanke tuottaa tietoa, työkaluja ja koulutusmateriaaleja pk-yritysten digikyvykkyyksien kehittämiseksi:

  • Yleinen digikyvykkyyksien kartoitus hankkeen alussa ja lopussa toteutettavalla sähköisellä kyselyllä. Kysely selvittää pk-yritysten kyvykkyyksiä kartoittaa teknologioiden hankintaa, käyttöönottoa ja niiden vaikutuksia johtamisjärjestelmiin ja työhyvinvointiin.
  • Organisatoristen digikyvykkyyksien arviointimallin, jonka avulla pk-yritys voi arvioida kyvykkyyksiään huomioida ihmisiä teknologioiden käyttäjinä osana tuotantoprosessejaan, selvittää henkilöstön osaamista ja osaamistarpeita, olla selvillä ajantasaisesta suunnitteluohjeistuksesta sekä luoda laajempia kehittämisstrategioita digikyvykkyyden pitkäjänteiseksi kehittämiseksi.
  • Tiekarttatyökalun, joka auttaa tunnistamaan: millaisia puutteita ja hyviä käytäntöjä pk-yrityksen rakenteissa, prosesseissa ja käytännöissä on digikyvykkyyden osalta selvittäen olemassa olevaa osaamista, datan ja tiedon käytettävyyttä ja sen hyödyntämistä, sekä sitä yritystä pitäisi kehittää, että mahdollistetaan sosiotekninen kehittäminen ja kehittyminen.
  • Koulutuksia ja työpajoja, joissa käsitellään digikyvykkyyksien kehittämistä. Näin varmistetaan, että hankkeen opit ja tulokset siirtyvät tehokkaasti käytäntöön.

Hankkeen myötä yritykset voivat parantaa johtamis- ja suunnitteluosaamistaan teknologiapainotteisissa työympäristöissä ja varmistaa, että organisaatioilla on tarvittavat sosiotekniset valmiudet ja resurssit teknologisten muutosten hallitsemiseksi. Uusien teknologioiden optimoitu käyttöönotto vähentää ihmiselle vaarallisia työvaiheita sekä parantaa ihminen-teknologia- ja ihminen-järjestelmä -vuorovaikutussuhteita vähentäen näin erilaisia ihmiselle haitallisia psykososiaalisia, kognitiivisia ja fyysisiä haittakuormitustekijöitä.