
Hankkeen teema:
Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kehittäminen yksityisen palvelusektorin työpaikoilla
Kohderyhmä:
Ravintola-alan pk-yritysten työntekijät, esihenkilöt ja yrittäjät
Toimialue:
Toteuttajaorganisaatio:
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, LAB-ammattikorkeakoulu, Satakunnan ammattikorkeakoulu, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Tampereen ammattikorkeakoulu
Hanke alkaa:
01.11.2024
Hanke päättyy:
31.10.2026
Yhteyshenkilö:
Outi Wallin
+358503119743
outi.wallin@tuni.fi
Menestysresepti – työn sujuvoittaminen, tuottavuus ja työhyvinvointi ravintola-alalla
Ravintola-ala on täynnä mahdollisuuksia, mutta kiireinen arki ja toimintaympäristön muutokset voivat tuoda haasteita työn sujuvuuteen ja hyvinvointiin. Menestysreseptimme ravintola-alalle on:
– Kehitetään henkilöstön hyvinvointia – hyvinvoivat ihmiset luovat menestyviä ravintoloita.
– Hyödynnetään digitaalisia ratkaisuja – helppoutta ja modernia otetta työarkeen.
– Osallistetaan koko tiimi – jokaisen ääni kuuluu, ja työpaikan kehitys on yhteinen asia.
– Tehdään sujuvuudesta kilpailuetua.
Ravintola-alan haasteena on tunnistettu työvoiman saatavuuden ja osaamisen haasteet, riittämätön perehdytys, työn organisointi sekä sesonkiluonteisuus. Nykytilakartoituksen jälkeen keskitytään yrityskohtaisiin käytännön kokeiluihin, jotka juurrutetaan osaksi organisaatiokulttuuria kouluttamalla muutosagentteja yrityksiin. Hankkeessa kerättyä tietoa ja osaamista, sekä hyväksi todettuja toimintatapoja jaetaan koko alan käyttöön. Hankkeen tulokset ja materiaalit julkaistaan hankkeen verkkosivustolla, ja niitä voivat hyödyntää alan yritykset koko maassa.
Hanke vahvistaa ravintola-alan pk-yritysten työntekijöiden, esihenkilöiden ja yrittäjien tuottavuus- ja työhyvinvointiosaamista Suomessa. Pilottiyrityksissä kehitetyt uudet toimintamallit ovat juurtuneet osaksi arkea, ja työntekijät sekä esihenkilöt ovat saaneet arvokasta osaamista työn sujuvoittamiseen ja jatkuvaan kehittämiseen. Pitkällä aikavälillä ravintola-alan veto- ja pitovoima vahvistuu, alan oman työn arvostus kasvaa ja tuottavuus- ja työhyvinvointipanostuksista tulee osa toimintakulttuuria. Ravintolat ovat myös taloudellisesti kestävämpiä, kun työhyvinvointi ja tuottavuus yhdistetään osaksi arkea, ja alan työntekijät voivat paremmin ja voivat vastata alan muutosvaatimuksiin.