Hankkeen teema:
Johtamisosaaminen ja esihenkilötyö
Kohderyhmä:
Pohjois-Pohjanmaan varhaiskasvatuksen johtajat ja varajohtajat
Toimialue:
Oulu
Kempele
Nivala
Muhos
Haapavesi
Kuusamo
Pyhäntä
Utajärvi
Siikajoki
Pyhäjärvi
Taivalkoski
Merijärvi
Alavieska
Siikalatva
Vaala
Ii
Kärsämäki
Haapajärvi
Tyrnävä
Ylivieska
Toteuttajaorganisaatio:
Työterveyslaitos
Hanke alkaa:
01.08.2024
Hanke päättyy:
30.06.2027
Yhteyshenkilö:
Anu Perälä
0505051721
anu.perala@ttl.fi
PEPPI – Varhaiskasvatuksen pitovoiman kehittäminen työhyvinvointijohtamisella
PEPPI-hankkeen aikana (1.8.2024-30.6.2027) yli 200 Pohjois-Pohjanmaalaista julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin varhaiskasvatuksen johtajaa saa avaimet menestyksekkääseen työhyvinvointijohtamiseen. PEPPI-hanke muotoilee ja kehittää konkreettisia työkaluja, joiden avulla johtajat voivat tukea työyhteisöjensä matkaa kuormituksesta innostumiseen sekä aktiivisempaan yhteiskehittämiseen ja itseohjautuvuuteen. Samalla edistetään johtajan omaa ja työyhteisön toimintakykyä, resilienssiä ja hyvinvointia.
Varhaiskasvatuksen henkilöstölle kertyy useita kuormitustekijöitä, ja tilanne on heikentynyt vuosien mittaan. Sitoutuminen työnantajaan on vähenemässä. Jopa 47 % varhaiskasvatuksen työntekijöistä on harkinnut työpaikan vaihtamista ja vain puolet uskoo jatkavansa työssä eläkeikään saakka. Varhaiskasvatustoimiala on murroksessa sekä johtajuuden että henkilöstön asiantuntijuuden näkökulmasta. Työelämä ja organisaatiot monimuotoistuvat, mikä asettaa uusia vaatimuksia johtamiskäytännöille ja työyhteisöjen toimivuudelle. Myös varhaiskasvatuksen ammattilaisista on pulaa. Tämän vuoksi alan veto- ja pitovoimaa tulee parantaa. Alalla jo työskentelevien varhaiskasvatuksen ammattilaisten työoloja ja työhyvinvointia sekä työpaikkojen johtamiskäytäntöjä on kehitettävä pitkäjänteisesti.
Hankkeen myötä varhaiskasvatuksen työyksiköissä syntyy osaamista työhyvinvoinnin johtamiseen ja työn kuormitustekijöiden hallitsemiseen. Pitkällä aikavälillä työhyvinvointi kehittyy positiivisesti ja työn kuormitustekijöiden haitallinen kierre osallistuvissa varhaiskasvatuksen työyksiköissä on saatu pysäytettyä. Hankkeen aikana syntynyt oppiminen, kehitetyt työkalut ja näiden käyttöä tukevat materiaalit ovat laajasti ja tiiviisti käytössä hankkeen päättymisen jälkeen sekä osallistuneissa yksiköissä että laajemmin koko Suomessa. Parantuneet työolot johtavat alan houkuttelevuuden lisääntymiseen ja työntekijöiden saatavuuden parantumiseen.