Kaks henkilö kättelee, kuvassa vain heidän kätensä.
Uutiset

25.4.2025

Jaettu johtaminen kehittämistiimissä – voiko siinä onnistua?

Parempi työelämä! -hankkeen projektipäällikkö Henna Kymäläisen siirtyessä viime lokakuussa puolen vuoden vanhempainvapaalle, päätettiin hankkeessa kokeilla jaettua johtamisen mallia. ”Alkuun hieman jännitti, miten tällainen jaettu malli toimii ja muuttaa ryhmädynamiikkaa,” projektipäällikön sijaiseksi valittu Tiina Lintunen muistelee. Nyt jakso on ohitse, Henna palannut ohjaksiin ja loistava tilaisuus tarkastella jaetun johtamisen kulmakiviä, kokemuksia ja vaatimuksia.

Jaettu johtajuus on johtamismalli, jossa johtajuusvastuut jaetaan useiden henkilöiden kesken organisaatiossa. Toki jaettua johtajuutta voi olla myös pienemmässä tiimissä tai vastaavasti laajemminkin. Johtamisen mallin tavoitteena on hyödyntää kaikkien organisaation jäsenten osaamista ja näkökulmia yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. (MCDI, nd)

Projektipäällikön johtajuusvastuu jaettiin koordinaatiohankkeessa kahden hankekoordinaattorin kesken: viiden hengen tiimistä projektipäällikön tehtäviä hoitaakseen ottivat verkostojen koordinoija Tiina Lintunen (Tintti) ja arvioinnin ja tiedontuottamisen koordinaattori Kirsi Salla. Avuksi hanke sai rekrytoida Tintin ja Kirsin tehtäviin viestinnän ammattilaisen ja hanketyökonkarin Tanja Ylitalon, joka tuli tiimiin mukaan 50 % työtunneilla Lapin ELY:n viestinnästä. Tanjan rekrytoiminen helpotti huomattavasti työkuormaa, ja mahdollisti jaetun johtamisen mallin kokeilun.

Yhteistyö, itseohjautuvuus ja yhteisöllisyys korostuivat

Onnistuakseen jaettu johtajuus vaatii avoimuutta, selkeää viestintää ja yhteistä sitoutumista yhteiseen tekemiseen tiimissä. Se edellyttää myös vahvaa luottamusta tiimin jäseniin ja sen osaajiin sekä johtajakumppaniin tai -kumppaneihin.
“Yhteistyö ja roolien selkeys tiimissä sekä jaetun johtajuuden tehtävissä ovat keskeisessä asemassa. Ei riitä siis, että tekee annetut tehtävät, vaan tiimin muidenkin jäsenten on otettava ehkä rahtusen rohkeammin roolia myös päätösten suhteen oman vahvan osaamisensa mukaan”, Tiina selventää.

Yhdessä ohjautuvuutta edistää se, että tavoitteet ja tehtävät on oikeasti yhdessä ymmärretty samoin. Jaetussa johtajuudessa on varmistettava, että kaikki jakavat yhteisen vision ja strategian.
”Lisäksi se on tärkeää, että tunnemme ja tunnustamme toisten ja oman osaamisemme sekä sanoitamme ne auki, näin pääsee jo hyvin eteenpäin.”

Pottu kerrallaan, kilauta kaverille, priorisointi sekä yön yli nukkuminen

Jaetussa johtajuudessa jokaisen vahvuuksien ja moninaisen osaamisen myötä myös erilaiset näkökulmat tulevat esille, mikäli tiimissä on vahva luottamus sekä avoin ilmapiiri.
”Tunnustamme, että välillä asiat menevät tunteisiin, kun ollaan eri mieltä ja toisaalta kiireen vuoksi kuormitusta on välillä vaikea hahmottaa. Tällöin oikeastaan puntaroituu tiimin luottamus toisia jäseniä kohtaan”, Tiina huomauttaa. Hänen mielestänsä tiimin vahvuutena toimintamallin onnistumisessa oli juuri pyrkimys ratkaisukeskeiseen ajatteluun.

”Pottu kerrallaan”, kilauta kaverille, priorisointi sekä yön yli nukkuminen. Nämä osoittautuivat äärimmäisen viisaiksi toimintaohjeiksi. Ei pidä myös unohtaa erimielisyyden voimaa, sillä ne ovat usein eri ratkaisujen avaimia tarjoavia hetkiä.” Kirsi ja Tiina summaavat havaintoja.

Jaetun johtajuuden haasteena on vastuun ja vallan jakaminen

Vastuun ja päätöksenteon jakaminen voi johtaa epäselvyyksiin ja ristiriitoihin, jos roolit ja vastuut eivät ole selkeästi määriteltyjä eikä tiimissä ole riittävästi psykologista turvallisuutta.
”On tärkeää, että on myös selkeästi määritelty se, kenellä on päätösvalta missäkin asiassa, miten priorisoidaan ja miten asioista sovitaan. Tässä helpottaa paljon se, kun tehtävät, vastuut sekä mahdolliset riskit on tunnistettu, keskusteluyhteys on avoin ja epäselvyyksiin pureudutaan heti”, toisena projektipäällikkönä toiminut Kirsi toteaa.

Kun johtajuus- ja päätösvastuut jaetaan useiden henkilöiden kesken, päätöksenteko voi hidastua.
”Tämä johtuu siitä, että substanssiasioissa tiimin asiantuntijoiden näkemykset ja mielipiteet on otettava huomioon ennen päätöksen tekemistä. Tämä voi olla erityisen haastavaa kiireellisissä tilanteissa. Siksi onkin tärkeää hahmottaa myös konkreettisesti aikaa kalentereista yhteiselle keskustelulle. Kaikella on paikkansa ja aikansa – sanonta sopii myös tähän oppien koriin”, Tiina vertaa.

Tiinan ja Kirsin mielestä heillä jaetun johtajuuden – kokeiluun lähtemistä helpotti se, että tiimi oli toisilleen ennestään tuttu ja jokaisen substanssiosaaminen sekä toimintatavat tiedossa. Kokeilulle oli myös selkeä aikaraja, puoli vuotta.

MCDI, nd.: https://mcid.fi/varustamo/jaettu-johtajuus/