Teema 1. Digitaaliset ja älykkäät teknologiset ratkaisut organisaation uudistumisen tukena
Alkuvuodesta 2024 aloittivat viisi hanketta teemalla: “Digitaaliset ja älykkäät teknologiset ratkaisut organisaation uudistumisen tukena”. Rahoitettavien hankkeiden tavoitteena on tukea mikro- ja pk-yrityksiä, yksinyrittäjiä ja järjestöjä liiketoiminnan, tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kehittämisessä digitaalisten ja älykkäiden teknologisten ratkaisujen kautta. Tavoitteena on lisätä avoimuutta uudistumiselle, digitaalisten työkalujen hyödyntämiselle ja niiden vaatimien työtapojen muuttamiselle kestävällä tavalla. Hankkeiden keskiössä on yritysten mahdollisuus uudistumiseen digitaalisten ja älykkäiden teknologisten ratkaisujen tukemana henkilöstö huomioiden. Toimenpiteinä hankkeissa kehitetään toimintatapoja, digitaalisia ratkaisuja sekä tuotanto- ja palveluprosesseja ja tarjotaan lisä- ja uudelleenkouluttautumismahdollisuuksia.
Hankkeet parantavat samanaikaisesti tuottavuutta ja tuloksellista työn tekemistä sekä työhyvinvointia. Tavoitteena on myös edistää mikro- ja pk-yritysten ja muiden organisaatioiden oppimismyönteisyyttä ja osaamista sekä niiden henkilöstön uudelleenkouluttautumista.
Tästä teemasta aloittivat hankkeet: LogDigiS –Digikyvykkyyttä,työhyvinvointia ja tuottavuutta sisälogistiikan pientyöpaikoille, Digiyritysneuvonta, Digiyritysneuvonta, DigiPaikka, DigiKyvykäs – Digikyvykkyydellä tuottavuutta ja hyvinvointia
Teema 2. Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kehittäminen yksityisen palvelusektorin työpaikoilla
Loppuvuodesta 2024 ja alkuvuodesta 2025 aloittivat viisi hanketta teemalla ”Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kehittäminen yksityisen palvelusektorin työpaikoilla”. Rahoitettavien hankkeiden tavoitteena on kasvattaa sekä tuottavuutta että työhyvinvointia yksityisen palvelusektorin mikro- ja pk-yrityksissä. Työhyvinvoinnin ja tuottavuuden samanaikaiseen kehittämiseen pyritään osallistavan organisaatiokulttuurin keinoin. Rahoitettavat hankkeet ovat valtakunnallisia ja niillä kehitetään useita yrityksiä. Hankkeiden toiminta on voittoa tavoittelematonta ja tulokset ovat aina yleisesti hyödynnettävissä. Hankkeilla oli haettavana noin 5 miljoonan euron EU-tuki. Tästä teemasta aloittivat hankkeet: Osallisuus ja toimijuus työhyvinvoinnin ja tuottavuuden tekijöinä (OSATTU), WellbeingAI – Tekoälyajan työhyvinvointi ja tuottavuus palvelualan pk-yrityksissä, Menestysresepti – työn sujuvoittaminen, tuottavuus ja työhyvinvointi ravintola-alalla, Ammattikeittiöt ja catering – KetCat, TyhyTeko – Työhyvinvointia ja tuottavuutta marata-alan ammattilaisille tekoälyn ja robotiikan avulla
Teema 3. Inhimillisesti kestävän työelämän moninaisten ratkaisujen kehittäminen
Kolmannen työelämän kehittäminen -teeman tavoitteena on luoda inhimillisesti kestäviä ratkaisuja työelämään, jotka parantavat työelämän laatua ja tuottavuutta sekä tukevat työntekijöiden hyvinvointia. Rahoitettavien hankkeiden tulee keskittyä konkreettiseen kehittämistoimintaan työpaikoilla yhteistyössä johdon ja henkilöstön kanssa.
Hankkeiden odotetaan kehittävän uusia ratkaisuja, jotka tukevat monimuotoista työelämää ja parantavat työpaikkojen psykologista turvallisuutta. Tavoitteena on myös löytää uusia työn toteuttamisen tapoja, jotka lisäävät työpaikkojen vetovoimaa ja pitovoimaa.
Hankkeen alateemoja ovat: Generatiivisen tekoälyn hyödyntäminen työpaikoilla sekä Julkinen ja kolmas sektori toimintatapojen muutoksessa. Katso tarkempi kuvaus teemasta rakennerahaston sivulta.
Kolmannen teeman hankevalinnat varmistuvat syksyllä 2025.
Osana Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 –rakennerahasto-ohjelman ESR+ -toimenpiteitä toteutetaan valtakunnallista työelämän kehittämisen teemaa. Teema on valmisteltu sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) johdolla. Rahoittavana viranomaisena toimii Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus). Kehittämiskokonaisuuden tavoitteet ja sisältö käyvät ilmi Työelämän kehittäminen -teeman kuvauksesta.