3 päivää 8 vierailukohdetta tulen ja jään maassa
Benchmark-matkalle haimme monipuolisesti erilaisia tutustumiskohteita. Julkisen puolen työelämän kehittämistyöhön pääsimme tutustumaan pääministerin kanslian ihmisoikeuksien ja tasa-arvon osaston johdolla. Puhuimme mm. Islannin onnistumisista vapaa-ajan ja työn yhdistämisessä, lähipiirin tuen merkityksestä pienten lasten vanhempien työuran aikana, sekä naisten asemasta työmarkkinoilla.

Reykjavikin kaupungin tapaamisessa pääsimme kuulemaan kokemuksia lyhennetystä työviikosta, sekä siitä,
miten esihenkilöiden kouluttamiseen panostaminen näkyy työtyytyväisyydessä. Yhtenä tärkeänä työelämän kehittämisen toimintona heillä on myös käytössään puheeksi ottamisen valmennus: Kaupungilla halutaan kuulla ongelmista, ja niistä halutaan ottaa oppia. Upeaa oli myös kuulla miten Reykyavikin kaupunki on vuosien kovan työn tuloksena onnistunut palkkatasa-arvon toteuttamisessa, jopa Euroopan tasolla mitattuna.
Työyhteisöissä korostuivat yhteisöllisyys ja positiivisuus
Business ja Innovation Center Groskassa kuulimme Islannin yrittäjyydestä ja start up -kulttuurista työllisyyden
näkökulmasta, sekä tutustuimme heidän rohkean yrityskulttuurinsa rakennuspalikoihin. Rohkea kokeilukulttuuri juontaa juurensa syvältä islantilaisesta kulttuurista, heidän positiivisesta asenteestansa sekä tavasta nähdä maailma.”Kaikki järjestyy” on heidän (työ) elämän motto, ja sen turvin edetään, tulevaisuuteen uskoen. Muita heidän vahvuuksiansa ovat mm. nopeus, ketteryys, riskinottokyky, kansainväliset verkostot, sekä yhteistyö, joka Islannin kokoisessa maassa onkin lähes välttämätöntä.

Yksityiseltä puolelta Garri, yksi maan suurimmista tukkuliikkeistä, avasi meille palkkatasa-arvomalliansa sekä kuinka työhyvinvointia kehittämällä he olivat houkutelleet ja sitouttaneet työntekijöitä alalle. Saimme huomata, miten Garri on kokonaisvaltaisesti loistava esimerkki henkilöstöjohtamisessa, ja miten sitoutunut johto on työntekijöihinsä, yhteisöllisyyden rakentamiseen ja ylläpitämiseen, työelämän tasapainon säilyttämiseen sekä uusien työntekijöiden perehdyttämiseen. Garri on saanut Islannin työntekijäliiton (VR:n) tunnustuksen yhtenä parhaista vuoden 2024 työnantajista.
Myös NetApp, kansainväinen IT-alan yritys vastaanotti meidän delegaatiomme. He taustoittivat syitä siihen, miksi heidän islannin toimistonsa on voittanut VR:n ”Company of the Year” -palkinnon jo kolme vuotta putkeen. 2023 he saivat myös erityistunnustuksen Islannin perheystävällisimpänä työpaikkana.
Vierailukohteena myös AOSH (Administration of Occupational safety and health, eli paikallinen työsuojeluviranomainen) oli mielenkiintoinen, sillä he olivat tehneet organisaatiossaan kovasti työtä luottamuksen kasvattamisen eteen, ja tämä näkyi myös työhyvinvoinnin mittauksissa. Keskustelu ja toisten kunnioittaminen nähtiin tärkeänä osana työyhteisön toimintakulttuuria. AOSH oli myös kokeillut viedä työturvallisuustietoa televisiomainonnan sekä somekanavien kautta aiempaa laajemmalle yleisölle.
Pääsimme tutustumaan myös Islannin poliisiin, missä Reykjavikin poliisipäällikkö kertoi heidän
työparimallistansa, siitä miksi tähän malliin on Islannissa päädytty ja mitä vahvuuksia siinä on, sekä minkälaisia haasteita syntyy, kun kouluttamaton ja koulutettu poliisi toimivat työparina.

Saimme myös kattavan esityksen maan suurimmalta työntekijäliitto VR:ltä, heidän järjestämästä työhyvinvointikyselystä, jonka tulosten perusteella palkitaan maan parhaat työnantajayritykset.
Miksi lähdimme juuri Islantiin?
Hankesuunnitelmamme mukaisesti olemme tutustuneet useiden eri maiden parhaimpiin työelämäkäytänteisiin. Olemme käyneet mielenkiintoisia ja herättäviä keskusteluja muun muassa Sveitsin, Ruotsin, Saksan ja Alankomaiden kanssa. Islanti kuitenkin nousi esiin hyvin persoonallisena ja positiivisen esimerkkinä muiden maiden joukosta. Jokaisessa maassa, johon tutustuimme yrittäjien ja organisaatioiden avulla oli hyviä avauksia ja ideoita, mutta Islannissa oltiin kokonaisuutena kehitetty työelämää selkeästi pidemmälle kuin muissa maissa. Tämän vuoksi Islanti valikoitui benchmarking-kohteeksemme. Muiden maiden parhaimpiin työelämäkokeiluihin voit tutustua täältä.
Lue lisää matkamme taustoista Parempi työelämä! -koordinaatiohankkeen projektipäällikkö Henna Kymäläisen blogista. Ja lisää Islannin avauksista voit lukea täältä.
Koko matkan tarkemmat tiedot löytyvät matkaraportistamme: Matkaraportti