Päivi Hämäläinen

Islantilainen elämänasenne ”Þetta Reddast” – kaikki järjestyy, nosti mieleeni suomalaisen sisun. Eikö näissä kahdessa ole jotain samaa?

Pääsin osallistumaan Parempi työelämä! – koordinaatiohankkeen järjestämälle benchmark-matkalle Islantiin elokuussa 2024. Tavoitteena oli nähdä ja kuulla islantilaisen työelämän käytänteitä ja mahdollisesti tuoda niitä Suomeen. Suhtauduin matkaan vähän skeptisesti. Ei sillä, etteikö Islanti ole ihana maa – on se. Ihmiset ovat ystävällisiä, avoimia ja välittömiä. Olin kuitenkin vieraillut töiden puolesta Islannissa useasti – tosin en ollut päässyt vierailemaan paikallisissa yrityksissä ja organisaatioissa. Matkat olivat pohjoismaista yhteistyötä virkahenkilöiden kesken.

Saimme etukäteen omat matkakirjat. Ensimmäinen kysymys oli: ”Mitä haluan oppia tällä matkalla? Mitä tavoittelen, mitä tietoa erityisesti?” Kirjoitin seuraavasti: ”Luulen, että samanlaista toimintaa on Islannissa kuin Suomessakin. Tapa toteuttaa vaihtelee. Miten hyvän tavan, joka saattaa olla kulttuurisidonnainen, pystyy kytkemään Suomen tilanteeseen. Koko yhteiskunnan asennetta ei muuteta kerralla. Suuntaa voi kuitenkin muuttaa. Siihen tarvitaan uskallusta, yhteistyötä ja tahtoa.

Mitä minulle jäi Islannin vierailukohteista mieleen?

  • Groska ja Klak Startups (Innovation and Business Center Reykjavik). Yhteistyö kaikkien Islannin yliopistojen kanssa. Heidän asenne oli “We are often focused to make the impossible to possible”. Minusta rohkeaa ja uskomista omiin kykyihin.
  • Pääministerin kanslian tapaamisesta jäi erityisesti mieleen nopea päätöksenteko uudesta lainsäädännöstä kolmikantaisesti vaikeissa kysymyksissä kuten samapalkkaisuus ja perhevapaauudistus.
  • Reykjavikin kaupunki korosti johtamisen merkitystä: ”Johtaminen ei ole projekti, vaan jatkuvaa toimintaa, joka integroitu kaikkeen toimintaan. Johtaminen on osa organisaation menestystä.” Tarvittaessa vaihdetaan esihenkilöitä ja johtoa, mikäli vuosittaiset henkilöstön kyselyt eivät osoita kehitystä.
  • Garri-tukkukauppa on perheyritys, joka sai Islannin työntekijäliiton (VR:n) tunnustuksen yhtenä parhaista vuoden 2024 työnantajista. Mieleen jäi erityisesti omistajan henkilökohtainen osaaminen ja läsnäolo. Yritys on yritetty ostaa monesti, mutta haluaa pitää perheyrityksenä, että johtaminen on persoonallisempaa. Uudet toimitilat, joihin hankittiin kaikki uudet välineet. Mottona oli: ”Jätetään kaikki vanha taakse ja rakennetaan uusi”.
  • AOSH (Administration of Occupational safety and health) paikallinen työsuojeluviranomainen on ketterä ja erityisesti markkinointi ja somekampanjat raikkaita ja uudenlaisia. Lisäksi haluavat olla myös itse erinomainen organisaatio työskennellä, joten ottavat osaa valtakunnallisen kilpailuun.
  • VR-liitto (työmarkkinajärjestö) on kehittänyt yksityiselle sektorille ”Company of the Year” -työtyytyväiskyselyn liittyen työhyvinvointiin, työturvallisuuteen, johtamiseen, palkkaukseen jne. ja sitä on toteutettu jo 25 vuotta. Kysely suunnataan vain työntekijöille. Tulokset julkistetaan avoimesti netissä.
  • Netapp Iceland on kansainväinen IT-alan yritys, jonka islannin toimisto on voittanut VR:n ”Company of the Year” -palkinnon jo kolme vuotta peräkkäin. Yrityksestä jäi erityisesti mieleen kansainvälisyys, matala hierarkia ja virheiden hyväksyminen sekä niistä oppiminen. ”We do mistakes, but we try to learn from those. You can’t think that same fits for all.”
  • Islannin poliisilla on mielenkiintoinen työparikäytäntö, jossa koulutettu poliisi työskentelee kouluttamattoman henkilön kanssa kentällä. Ei tähänkään kaikki pääse, taustat selvitetään ja on fyysiset testit. Asetta ei saa kantaa! Näistä henkilöistä 60-70 prosenttia lopulta hakee poliisikoulutukseen. Näillä henkilöillä varmasti on motivaatio kohdallaan, he ovat jo nähneet pitkälti käytännön työn vaatimukset.

No mitä opin? Paljonkin! Islannissa yritykset ja organisaatiot kohtaavat samat haasteet kuin meilläkin. Mutta, mutta, mutta… Heillä on ihan erilainen asenne niistä selviämiseen. Lähes jokaisessa vierailukohteessa nostettiin esille sanapari ”Þetta Reddast” – islantilainen elämänasenne kaikki järjestyy. Väkisinkin tämä nosti mieleeni suomalaisen sisun. Eikö näissä kahdessa ole jotain samaa?

On ja ei. Minulle suomalainen sisu näyttäytyy totisena tekemisenä, välillä hampaat irvessä ja läpi harmaan kiven, kun taas Þetta Reddast on rentoa, asioiden järjestymiseen uskomista. Ei pelätä epäonnistumista ja uskotaan onnistumiseen. Sisulla kuitenkin viedään asioita eteenpäin – se on tahdonvoimaa, sinnikkyyttä ja lannistumattomuutta kuten myös Þetta Reddast.
Mitä siis poimisin matkalta Suomeen opiksi? Uskalluksen, rentouden ja avoimuuden. Uskon siihen, että asiat järjestyvät. Yhteistyön ja ketteryyden.


Bloggaajana neuvotteleva virkamies Päivi Hämäläinen sosiaali- ja terveysministeriöstä