Uudistuksella oli kannattajansa ja vastustajansa, kuten aina. Kuitenkin jo muutamassa vuodessa olemme nähneet mikä merkitys uudistuksella on ollut; vuonna 2022 isät käyttivät noin 12 prosenttia vanhempainpäivärahoista, mutta vuonna 2024 tämä osuus oli noussut lähes 21 prosenttiin. Tämä tarkoittaa, että isät käyttivät yli viidenneksen kaikista vanhempainrahapäivistä, mikä on huomattava nousu aiempaan verrattuna.
Uudistus mahdollistaa myös entistä joustavamman tavan vanhemmille hoitaa lasta yhdessä. Itse esimerkiksi palasin töihin huhtikuussa lapsemme ollessa puolivuotias. Seuraavan puolen vuoden ajan hoidamme lastamme jakamalla vanhempainvapaat viikkotasolla. Minä olen vauvan kanssa kotona maanantaisin ja tiistaisin, isä keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin. Uudistus mahdollistaa meille äideille nopeamman paluun takaisin työelämään ja isille mahdollisuuden olla enemmän läsnä lapsen ensimmäisenä vuotena. Parasta uudistuksessa on kuitenkin se, että jokainen saa itse päättää kuinka toimii ja mikä malli on omalle perheelle paras!
Seuraavaksi muutoksen tulee näkyä työpaikoilla
Tehty lakimuutos on tärkeä mutta todellinen muutos tapahtuu vasta, kun myös työpaikkakulttuuri kehittyy sen mukana. On tärkeää, että työnantajat tukevat kaikkien vanhempien oikeutta käyttää vanhempainvapaita täysimääräisesti – sukupuolesta tai perhemuodosta riippumatta. Vaikka isien vanhempainvapaiden käyttö on viime vuosina lisääntynyt, on yhä monia työpaikkoja, joissa isien poissaoloja lapsen vuoksi katsotaan eri tavalla kuin äitien. Työpaikkojen tulisi aktiivisesti viestiä, että vanhempainvapaiden käyttäminen on luonnollinen ja arvostettu osa työuraa – ei poikkeus tai rasite.
Perheystävällisyys työpaikoilla on kilpailuvaltti. Avoin keskustelukulttuuri ja esihenkilöiden tuki ovat keskeisiä tekijöitä työpaikan perheystävällisyyden kasvattamisessa. Miten teidän työpaikallanne suhtaudutaan odottavaan äitiin tai perhevapaita pitävään isään? Uskaltavatko teidän työntekijänne kertoa perhetilanteestaan ilman pelkoa uransa katkeamisesta? Perheystävällisillä työpaikoilla osataan ja halutaan panostaa joustaviin työaikaratkaisuihin sekä mahdollistetaan etätyöt, joilla helpotetaan arjen yhteensovittamista. Perhevapaiden käyttöä voidaan myös tukea käytännön tasolla esimerkiksi maksamalla vanhempainvapaan ajalta palkkaa tai tarjoamalla tukea työhön paluuseen vapaan jälkeen. Pienilläkin teoilla voi rakentaa työpaikkaa, jossa perhe ja työ kulkevat aidosti käsi kädessä.
Perheystävällisyydellä voidaan myös sitouttaa työntekijöitä – oma työpaikkani on suhtautunut perheenlisäykseemme niin iloisesti ja joustavasti, että sitoutumiseni Lapin Ely-keskukseen on vain kasvanut viimeisen vuoden aikana!
Parempi työelämä! -hankkeen projektipäällikkö, Henna Kymäläinen