Kuvassa Ulla Jones
Kuvassa Ulla Jones

Tiimiläistaidot hanketyössä – projektin menestyksen salainen ainesosa

Hanketyö – tehtävä, jolla on selkeä tarkoitus ja kirkas tavoite. Kuulostaa tehokkaalta ja tavoitteelliselta. Parhaimmillaan se on juuri sitä. Mutta kaikki, jotka ovat joskus tehneet projektityötä, tietävät, että kulissien takana hanketyö on kaikkea muuta: eriäviä näkökulmia, epäselviä vastuita ja sivusta ohjaamista.

Olet varmasti joskus mielessäsi vannonut, että jos hanke joskus saadaan valmiiksi, tätä prosessia ja näitä ihmisiä ei tule ikävä. Todellisuudessa teillä ei koskaan ollutkaan onnistumisen edellytyksiä! Teidät on lähetetty matkaan varsin rajallisilla varusteilla. 

Hanketyössä työryhmän jäsenillä on harvoin valta-asemaa toistensa yli, mutta onnistuminen vaatii selkeää yhteispeliä, vastuunkantoa ja aktiivista yhteistyötä. Ongelma ei siis ole vain resurssien tai suunnittelun puute – ratkaisu voi löytyä syvemmältä: siitä, miten tiimi toimii arjessa. 

Tiimiläistaidot: projektien piilossa oleva supervoima 

Väitän, että hankkeen onnistuminen on kiinni ennen kaikkea ihmisistä ja siitä, miten he tekevät työtään yhdessä. Tähän on kiinnitetty suomalaisessa insinööripainotteisessa työkulttuurissa aivan liian vähän huomiota. MITÄ hankkeen lopputulokselta halutaan on usein hyvin selvä, mutta kun työryhmällä on selkeä ymmärrys tavoitteista, tulisi yhtä paljon huomiota käyttää MITEN hanke toteutetaan. 

MITEN -puolta varten jokainen tarvitsee taitoja, joita asiantuntijoiden on annettu tähän asti opetella kantapään kautta. Tämä on aikaa vievää, turhauttavaa ja kaiken lisäksi kallista. Todellisuudessa ilman valta-asemaa tehtävässä vuorovaikutuksen johtamisessa on paljon lainalaisuuksia, joita toteuttamalla yhteistyö sujuvoituu ja asioiden aikaansaaminen tehostuu. Näitä taitoja kutsutaan tiimiläistaidoiksi. 

Mitä ovat tiimiläistaidot? 

Tiimiläistaidot nousivat esiin yli 400 työelämätarinan ja kolmen tutkimuksen kautta, joita olemme tehneet Lähtijät-podcastia varten. Analysoidessamme dataa huomasimme toistuvan ilmiön: organisaatioiden suurimmat esteet eivät olleet strategian tai resurssien puutteessa, vaan siinä, miten ihmiset tekivät työtään yhdessä. Väärinkäsitykset, siiloutuminen ja päällekkäinen työ söivät tehokkuutta. 

Tätä työelämän aukkoa ei oltu aiemmin määritelty, joten annoimme sille nimen – Tiimiläistaidot. Ne eivät tarkoita samaa kuin alaistaidot.  

Siinä missä alaistaidot ovat reliikki aikakaudelta, jolloin ylhäältä jaettiin käskyjä joita ‘alaiset’ toteuttivat, tiimiläistaidot ovat yhdistelmä taitoja, joilla asiantuntija parantaa oman työnsä vaikuttavuutta itsetuntemuksen sekä sivuille että ylöspäin johtamisen että organisaatiolukutaidon avulla.  

Oman uran tulevaisuuskestävyyden varmistaminen on kunkin omalla vastuulla. Vaikka huomiomme keskipisteenä on nyt se, miten optimaalisesti hyödyntää tekoälyä työkaverina, tulisi meidän muistaa kehittää myös omia supervoimiamme, eli ihmisyyden, vuorovaikutuksen ja yhteyksien luomisen taitoja. Tekninen osaaminen voi olla kohdallaan, mutta ilman tehokasta yhteistyötä ja selkeää viestintää hanke menettää arvoaan. 

Lainatakseni lopuksi Brené Brownia, joka Nordic Business Forumissa sanoi, että tekoälyn aikakaudella voittajina tulevat selviämään ne, jotka ovat kosketuksissa oman ihmistyytensä kanssa ja tekevät töitä sen kehittämiseksi. Tätä  tiimiläistaidot työyhteisössä edistää. Kun tiimiläistaidot otetaan vakavasti, hanketyö muuttuu sujuvammaksi ja ennen kaikkea vaikuttavammaksi. 

Miten tiimiläistaitoja voi kehittää hanketyössä? 

  • Ole tietoinen, miten itse vaikutat läsnäolollasi ja viestinnälläsi muihin. Jokaisen läsnäolo vaikuttaa suoraan ryhmädynamiikkaan ja kohtaamisten kemiaan.  
  • Positiivinen palaute rakentaa luottamusta. Kannustava ilmapiiri tuo ihmisten parhaat puolet esiin ja mahdollistaa maaperän, jossa myös rakentava palaute on tervetullutta. 
  • Lähde oletuksesta, että jokaisella on hyvät tarkoitusperät. Suhtaudu avoimesti eriäviin näkökulmiin ja lähde uteliaana ymmärtämään näkökulman hyötyjä ja esittäjän hyvää tarkoittavia motiiveja.  
  • Tunnista mistä voit päättää ja mihin sinun tulee vaikuttaa toisten kautta. Tee sovitussa aikataulussa, mikä on omalla vastuullasi, ja rakenna verkostoja, jotta pystyt vaikuttamaan toisten kautta. 
  • Opettele organisaatiolukutaitoa. Kun tiedät millaisten lainalaisuuksien puitteissa työ tapahtuu ja asemoit niiden mukaan tekemisesi, saat asioita nopeammin eteenpäin ja säästät aikaa. 

Blogin kirjoitti Ulla Jones, Lähtijät podcastin perustaja ja juontaja, sekä johtajuusvalmentaja