Työ matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla (marata-alalla) saattaa näyttäytyä työntekijälle yksinäisenä, hektisenä ja pirstaleisena. Tämän seurauksena työyhteisöön kuulumisen tai omaan työhön vaikuttamismahdollisuudet voidaan kokea heikkoina. TyhyTeko-hanke lisää uusien teknologioiden hyödyntämistä työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamiseksi. Näin hanke uudistaa marata-alaa, ja johdattelee sen kohti sujuvampaa arkea.
Yhdessä tehden
Syyskuussa 2024 käynnistynyt hanke astui marata-kentälle uudistamisintoa puhkuen tammikuussa, kun TyhyTeko Kick Off -webinaari tavoitti yli 100 kuulijaa. Jyväskylän ammattikorkeakoulussa hankkeen asiantuntijoina työskentelevät lehtorit Susanna Riekkinen ja Juha-Tapio Teno johdattelivat kuulijoita hyvinvoinnin ja teknologian hyödyntämisen äärelle keskustellen ja kysymyksiä toisilleen, asiantuntijoille sekä yleisölle esittäen.
Jyväskylän ammattikorkeakoululta lähetetyssä webinaarissa ensimmäisenä puhujana teknologista tulevaisuutta ilmentävään ravintolaan asteli hankkeen projektipäällikkö Suvi-Tuulia Leinonen. Suvi-Tuulia kertoi TyhyTeko-kehittämisestä ja sen seurauksena saavutettavista tuloksista. Katso Suvi-Tuulian puheenvuoro. Hankkeen ensimmäisten kuukausien aikana TyhyTeko-kokeilujen parissa on aloittanut jo useita yrityksiä. TyhyTeko-kehittämiskokeiluissa edistetään marata-alan työntekijöiden ja johdon välistä avointa vuoropuhelua, ja asiantuntijat toimivat tukena, ja johdattelevat yrityksissä tehtävää kehittämistyötä. Yrityksissä tunnistetaan tuottavuuteen ja työhyvinvointiin liittyviä haasteita ja valitaan niistä yksi kehittämiskohde, johon liittyen yrityksen osaamista tekoälyn ja robotiikan käyttöönottoon kehitetään kokeilemalla eri teknologioihin pohjautuvia työkaluja ja järjestelmiä.
Teknologiaa hyödyntäen
Vaikka kauppakasseja kuljettaakin ihmisten sijaan teknologia, kuulostaa tekoälyn ja robotiikan hyödyntäminen marata-alan ammattilaisille vielä melko vieraalta. Ajatus saattaa harhautua kauas Euroopasta, kun aletaan pohtia, miltä uudet teknologiat käytännössä marata-alan työyhteisöissä näyttää. Maailmalla onkin jo tunnistettu monia mahdollisuuksia teknologian hyödyntämiseen alalla, mutta tiesitkö, että myös Suomessa työyhteisöissä häärii tekoäly?
Teknologian hyödyntäminen ei aina tarkoita keittiössä häärivää robottia tai vastaanottoautomaattia hotellin aulassa, vaan taustaprosesseissa voidaan hyödyntää teknologiaa, jota asiakasrajapinnassa ei edes huomaa. Kick Off -webinaariin osallistuneiden joukossa tekoälyä hyödynnettiin eniten tekstintuotannossa, kielenkäännöksissä sekä ideoinnissa ja tuotekehityksessä. Webinaarissa asiantuntija Ville Niemijärvi esittelikin, kuinka tekoälyn avulla voidaan tehostaa omaa työtä sekä tarjota parempia asiakaskokemuksia. Tutustu tekoälyn mahdollisuuksiin marata-alalla Ville Niemijärven johdolla.
Tekoälystä työkaveri
Teknologia on ollut pääosin ihmisen ohjaamaa ja toistuvia tehtäviä suorittavat koneet ovat tuttuja erityisesti osana laajaa teollista prosessia. Tekoäly ja sen oppimiskykyiset järjestelmät muuttavat tilannetta. Koneita ei enää ohjelmoida toistamaan tiettyjä asioita vaan ne opetetaan ymmärtämään tehtävänsä alusta alkaen suurella lähdeaineistolla. (Linturi & Kuusi, 2018) Jatkossa teknologiset ratkaisut voivatkin toimia työkavereina, eikä ainoastaan työntekijän tiukan ohjauksen alaisena.
Yksi merkittävästi lisääntynyt tekoälyn ilmenemismuoto palvelualoilla on chatbotit. Kustannustehokkaat asiakaspalvelijat, kirjalliset robotit säästävät ihmiskollegoidensa työaikaa. Siinä missä kukaan asiakaspalvelija ei pysty muistamaan jokaista yksityiskohtaa ja vastaamaan asiakkaalle ulkomuistista jokaiseen kysymykseen, hakee tekoäly tiedon aineistostaan salamannopeasti ja vastaa kellonalasta riippumatta aina toivottuun tapaan asiakkaalle. Samaan aikaan hotellin vastaanottovirkailijan kielitaito on rajallinen, mutta chatbot palvelee asiakkaita kielestä riippumatta.
Teknologisen työkaverin rajatonta kielitaitoa voidaan hyödyntää myös markkinoinnissa. Matkailuyritys voi tekoälyn avulla tuottaa markkinointikampanjoita asiakkaan kielellä ilman, että löytää jokaisen kielen taitajan tai ostaa käännöspalveluita. Markkinointisuunnittelijan sparrauskaverina tekoäly elävöittää tekstiä, nopeuttaa kuvanmuokkausta tai voi jopa luoda kuva- ja videomateriaalia. Myynnissä se puolestaan onnistuu esimerkiksi hinnoittelun optimoinnissa sekä tarjousten tekemisessä.
Tiedolla johtamisessa konetta on vaikea haastaa, sillä sen kyky käsitellä suuria määriä tietoja ei luonnistu ihmiseltä. Tekoälyn avulla ravintola voi kerätä saamansa asiakaspalautteet ja pyytää konetta tiivistämään ne, jottei ihmisen työaikaa tarvitse käyttää lukemattomien palautteiden läpikäymiseen. Tekoäly voi myös antaa kehittämisehdotuksia analysoimaansa asiakaspalautteeseen perustuen. Se pystyy analysoimaan myyntiä ja kysyntää sekä optimoimaan henkilöresursseja, koska ihmistä tarvitaan, tänään ja tulevaisuudessa, osana asiakkaan polkua marata-alan palveluissa.
Hyvinvointia ja kilpailukykyä
Syväoppiminen, tekoälyjen keskinäinen opetus, sovelluskehitys sekä esimerkiksi digitaalisen tiedon määrä mahdollistavat tekoälyn kehityksen kiihtyvän vauhdin (Linturi & Kuusi, 2018). Myös marata-alalla uusien teknologioiden hyödyntäminen mahdollistaa tuottavuuden parantamisen. Ihmisen on mahdotonta kilpailla koneen muistin, nopeuden tai vaikka kielitaidon kanssa, joten on järkevää pelata samassa joukkueessa. Kun tekoälyn valjastaa toimimaan aikaa vievissä tehtävissä, henkilöstön stressi ja kiire vähentyvät, ja hyvinvointi parantuu yrityksen kilpailukyvyn rinnalla. Se, mihin tekoälyn vapauttama aika käytetään, on oleellinen kysymys, sillä tarkoituksena ei ole kehittää uusia henkilöstöä kuormittavia tekijöitä, vaan luoda parempaa työelämää.
Tekoälyn tarjoamia mahdollisuuksia yritykselle lienee enemmän kuin tarpeeksi, ja kehityksen myötä niiden määrä vain kasvaa. Marata-alan yrityksen kannattaakin ensin tutustua tuottavuuden haasteisiin ja työhyvinvoinnin sudenkuoppiin, ja valita sitten mistä aloittaa. Tähän prosessiin on syytä osallistaa myös henkilöstö, sillä heiltä voi löytyä erilaisia näkemyksiä operatiivisen tason haasteista. Tunnistamalla kehittämiskohteet ja yhteiskehittämällä yritys voi säilyttää asemansa markkinoilla kilpailukykyisenä. Olemme jo huomanneet, kuinka hakukoneiden valtakaudella yritykset, joiden tietoja ei löydy kattavasti verkosta muuttuvat näkymättömäksi. Sama kehityskaari jatkuu myös tekoälyn haastaessa hakukoneita, kun asiakkaat siirtyvät hyödyntämään tekoälyä suunnitellessaan matkojaan.
Tekoäly muokkaakin yritysten lisäksi myös kuluttajakäyttäytymistä. Positiiviset kokemukset tekoälyn avusta vahvistavat kuluttajien teknologiamyönteisyyttä. Samaa tapahtuu myös tiskin toisella puolella, ja jos yritys ei kokeile, ja sitä kautta saa positiivisia kokemuksia, on vaara pudota teknologisesta kelkasta. Uusien teknologioiden mahdollisuuksiin voit tutustua helposti esimerkiksi TyhyTeko-podcastia kuuntelemalla.
Kirjoittaja: Riitta Koivisto, TyhyTeko-hankkeen viestintäasiantuntija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Lähteet:
- Barona 2025. Työelämätutkimus 2025. Toimialojen ja alueiden tulokset. https://barona.cdn.prismic.io/barona/Z4fGzJbqstJ99fiC_Tyo%CC%88ela%CC%88ma%CC%88tutkimus2025_Toimialatalueet.pdf.
- Linturi, R. & Kuusi, O. 2018. Suomen sata uutta mahdollisuutta 2018–2037. Yhteiskunnan toimintamallit uudistava radikaali teknologia. Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisu 1/2018. Eduskunta. https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/julkaisut/Documents/tuvj_1+2018.pdf.
- Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry 2025. Matkailu- ja ravintola-alan suhdannenäkymät edelleen vaisuhkot. 27.1.2025. Uutinen. https://www.mara.fi/ajankohtaista/uutiset/2025/matkailu-ja-ravintola-alan-suhdannenakymat-edelleen-vaisuhkot.html