Keski-ikäinen miesoletettu pinkissä paidassa seisoo värikkäiden seinälle heijastettujen digitaalisten kuvien keskellä.
Hankesankarit

22.10.2024

Uudenlaista yritysneuvontaa digitaalisessa ajassa

Digiyritysneuvonta-hankkeessa tavoitteena on kehittää sekä pk-yritysten digitaalista osaamista että yritysneuvojien kykyä tarjota asiantuntevaa opastusta digikehityksen poluilla. Hankkeessa luodaan valtakunnallinen neuvontamalli, joka parantaa yritysten mahdollisuuksia saada juuri heidän tarpeisiinsa sopivaa digineuvontaa. Hankkeessa luodaan myös julkisesti saataville tuleva työkalupakki. Mutta mitä Digiyritysneuvonta oikein lopulta tarkoittaakaan? Tehdäänkö hankkeessa digitaalista yritysneuvontaa vai yritysneuvontaa digiasioissa?

Asiakkaiden tulevaisuuden tarpeet keskiössä

Hankkeen nimen ”Digiyritysneuvonta” voi käsittää kahdella eri tavalla: digitaalisesti annettavana yritysneuvontana tai neuvontana digitaalisissa asioissa. Toki nimi voi sisältää molemmat samanaikaisesti, sillä yritysneuvonta digiasioissa voi tapahtua myös digitaalisesti.

Hanke tulee varmasti sisältämään sekä digitaalisesti toteutettavaa yritysneuvontaa että neuvontaa digitaalisissa asioissa. Luotavan neuvontamallin tavoitteena on, että yrityksille tarjotaan mahdollisuus saada juuri heidän tarpeisiinsa räätälöityä neuvontaa, oli kyse sitten verkko-oppaista, etäkonsultoinnista tai perinteisestä kasvokkain tapahtuvasta neuvonnasta. Asiakkaan tarpeet ovat siis keskiössä.
Samalla tärkeää on muistaa suunnata katsetta tulevaisuuden tarpeisiin. Digitaaliset ja älykkäät ratkaisut tulevat olemaan yhä suuremmassa roolissa liiketoiminnan, tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kehittämisessä tulevaisuudessa. Siispä Digiyritysneuvonta-hankkeessa sisällöllinen painopiste kallistuu lopulta kuitenkin enemmän kohti yritysneuvontaa digitaalisissa asioissa.

Yritysneuvojat digitaidoiltaan aloittelija- ja perustasolla – tarve hankkeelle siis todellinen

Yritysneuvojien omilla digitaidoilla on suuri merkitys, kun he tukevat asiakasorganisaatioita toiminnan kehittämisessä digitalisaatiota hyödyntäen. Kuitenkin yritysneuvojat kokevat, että heidän digitaalinen osaamisensa on aloittelija- tai perustasolla. Asia käy ilmi Digiyritysneuvonta-hankkeen alkukartoituskyselystä. Tulokset osoittavat, että hankkeelle on olemassa todellinen tarve yritysneuvojien osaamistason kasvattamiseksi.

Yritysneuvojat digimyönteisiä ja innostuneita osaamisen kasvattamiseen

Yritysneuvojilta kysyttiin myös, mistä aihepiireistä he toivoisivat saavansa lisää osaamista. Kysely koostui eri osa-alueista, joita olivat: taustatiedot, kyber- ja tietoturva, digitaalinen markkinointi ja -myynti, data- ja digiliiketoiminnan mahdollisuudet (ansaintalogiikat), tekoäly sekä työhyvinvointi.

Teemoista erityisesti tekoälyosaamisen kasvattaminen koettiin tärkeäksi. Oli ilahduttavaa kuulla, että vastaajista noin 70 % käyttää jo työssään apuna tekoälyä, ja lähes kaikki vastaajat haluaisivat lisätä tekoälyn käyttöä työtehtäviensä hoitamisessa. Muita osaamisalueita, joissa osaamisen nosto koettiin tärkeäksi, olivat erityisesti digitaalinen markkinointi ja myynti, data- ja digiliiketoiminta sekä digitaaliset työkalut. Suurin osa vastaajista, 77 %, kertoi osallistuneensa viimeisen kahden vuoden aikana digitaalisiin työkaluihin liittyvään koulutukseen, mutta tästä huolimatta lisäkoulutuksen tarvetta siis on. Kaikki vastaajat olivat myötämielisiä erilaisten digitaalisten työkalujen käyttöä kohtaan ja suurin osa heistä, lähes 50 %, suhtautui uusien digitaalisten työkalujen käyttöön jopa erittäin innostuneesti.

Digikyvykkyys nousuun koulutusten avulla

Tulokset kertovat siitä, että hankkeellemme on tilausta. Moni toivoi saavansa lisää tietoa ja koulutusta digikyvykkyyteen liittyvistä teemoista. Neuvojien osaamistasoa nostetaankin hankkeessa muun muassa järjestämällä koulutuksia sekä työpajoja mm. tekoälystä, kyberturvallisuudesta, ansaintalogiikoista sekä digitaalisesta markkinoinnista ja -myynnistä. Osaamisen kerryttämisen ansiosta yritysneuvojilla on paremmat valmiudet neuvoa asiakkaitaan.

Kysely toistetaan hankkeen päätteeksi, jotta pystymme tarkastelemaan hankkeen vaikutuksia osaamistason nostoon. Tulemme tarkastelemaan myös, miten osaamisen lisääntyminen on vaikuttanut yritysneuvojien työhyvinvointiin.

Luonnollisesti toivomme, että hankkeemme tuo yritysneuvojille eväitä parempaan työarkeen sekä parantaa asiakaskohtaamisten laatua!

Lue lisää Digiyritysneuvonta-hankkeen verkkosivuilta


Blogin takana Suvi Alatalo markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija TIEKE. Kirjoittaja on koonnut artikkelin yhteenvetona hankkeen puitteissa aiemmin julkaistuista kirjoituksista.