Yhdeksi arviointityökaluksi on valittu työhyvinvointi-indeksiä mittaava QWL-menetelmä, jonka pohjalta hankkeemme on toteuttanut helppokäyttöisen sovelluksen entistä helpompaa ja nopeampaa yhtenäistä tiedonkeruuta varten. Työelämän laadun parantaminen kehittää tutkitusti henkilöstötuottavuutta. Toistamalla kyselyt kohdeyrityksissä pyrimme saamaan hankkeiden toimien vaikutukset esiin entistä paremmin.
Arviointi on luonnollisesti herättänyt paljon keskustelua ja herättänyt kysymyksiä – ketä ja mitä arvioidaan, soveltuuko menetelmä omalle hankkeelle, millaista tietoa saadaan käyttöön, mistä tulokset kertovat? Kootusti tehty arviointi on uutta kaikille osapuolille – jonkun on toimittava pioneerina, kun uusia toimintamalleja otetaan käyttöön. Kokeilu ja pilotointi kuuluvat olennaisena osana ESR-rahoitteiseen toimintaan, ja sama periaate koskee myös koordinaatiohankettamme.
Tilannekatsaus valtakunnallisten hankkeiden QWL-toteutuksesta
Teemahauissa rahoitettavaksi valitut valtakunnalliset työelämän kehittämishankkeet etenevät eriaikaisesti, joten sama koskee myös arvioinnin tiedonkeruuta. Ensimmäisiä kyselyitä on kuitenkin jo toteutettu niin 1. kuin 2. teemahaun hankkeissakin.
1. teemahaun hankkeista esimerkiksi LogDigiS-hanke sai kyselyynsä 232 vastausta 14 eri yrityksestä. 2. teemahaun hankkeista TyhyTeko-, OSATTU– ja KetCat-hankkeilla on jo ensimmäiset lähtötilannetta kartoittavat kyselyt meneillään, ja Menestysresepti-hankkeen osalta kysely lähtee liikkeelle lähiaikoina. Kyselyihin on tähän mennessä liitetty 107 yritystä/organisaatiota, joista suurin osa on pk-yrityksiä. Odotamme mielenkiinnolla tulevien kyselyjen tuloksia: millaista kehitystä kohdeyritysten työhyvinvoinnissa tapahtuu hankkeiden toimien seurauksena?
Saadun palautteen mukaan kysely on helppokäyttöinen, selkeä ja siihen vastaaminen nopeaa. Havaittuja haasteita on mm. se, että hankkeet ovat hyvin erilaisia toimiltaan ja työpaketeiltaan, joten QWL ei menetelmänä sovellu parhaalla mahdollisella tavalla aivan kaikille hankkeille. Lisäksi aiheen avaaminen ja markkinointi yrityksissä vaatii hankkeilta aika- ja henkilöresurssia.
Yhdessä hanketoimijoiden kanssa pyrimme ratkaisemaan havaittuja kipukohtia ja löytämään kullekin hankkeelle sopivimman tavan sovittaa QWL-kyselyt omiin toimenpiteisiinsä. Valtakunnallisten hankkeiden Howspace-alustalle koottu arvioinnin tietopaketti sekä tarjoamamme QWL-koulutus tarjoavat vastauksia moniin kysymyksiin.
Havaittuihin haasteisiin pyritään vastamaan myös lähtemällä kehittämään laadullista arviointia, jonka tavoitteena on täydentää QWL:sta saatavaa dataa. Tämä työ käynnistyy v. 2025 aikana ja pyrimme osallistamaan siihen mm. asiantuntijoita eri hankkeista. Yhteisenä tavoitteenamme on saada työelämän kehittämishankkeiden vaikuttavuutta esiin entistä paremmin.