Blogit

kuvassa Jaana Santanen
Parempi työelämä

Työtä luontouttamalla parempaa työelämää ja työhyvinvointia? ”Ehdottomasti jatkoon!”

Hämeenlinnan kaupungin henkilöstö vietti viime toukokuussa ensimmäistä kertaa yhteistä Luontotyöpäiväviikkoa. Teemaviikon aikana henkilöstöä kannustettiin omatoimiseen työn ”luontouttamiseen” eli viemään työtä ja työntekijöitä kohden luontoa. Viikon tavoitteena oli vahvistaa työhyvinvointia luontolähtöisesti ja luonnon lukuisia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia hyödyntäen. Suomalaista Luontotyöpäiväviikkoa vietetään jälleen 19.-23.5.2025.

Lue blogi
Takoälyn luoma kuva, missä ihmisiä näyttöjen edessä. Kuva: DALL-E/
Hankesankarit

Tavara ei liiku tekoälyllä – tieto liikkuu

Tekoäly on mullistanut viime vuosina yritysten ajattelutapaa. Se on tullut osaksi arkea myös sisälogistiikassa. Vaikka tekoäly ei fyysisesti siirrä tavaroita, se koetaan tulevaisuuden voimavarana, josta on kaikille suurta hyötyä. Se helpottaa tiedonkäsittelyä ja -analysointia sekä tulevaisuuden ennakointia. Varastonhallinta on yksi sisälogistiikan keskeisistä osa-alueista, johon tekoäly voi tuoda merkittäviä hyötyjä ja parannuksia.

Lue blogi
Kuvassa Ulla Jones
Parempi työelämä

Tiimiläistaidot hanketyössä – projektin menestyksen salainen ainesosa

Hanketyö – tehtävä, jolla on selkeä tarkoitus ja kirkas tavoite. Kuulostaa tehokkaalta ja tavoitteelliselta. Parhaimmillaan se on juuri sitä. Mutta kaikki, jotka ovat joskus tehneet projektityötä, tietävät, että kulissien takana hanketyö on kaikkea muuta: eriäviä näkökulmia, epäselviä vastuita ja sivusta ohjaamista.

Lue blogi
Kuvassa Agrifutura Oy:n toimitusjohtaja Juha Falck
Paremman työelämän tekoja

Vlogi: Kestävään kehitykseen, teknologiaan ja työhyvinvointiin panostaminen mahdollistaa tyytyväisen työyhteisön

Parempi työelämä! kävi ottamassa selvää, mistä rakentuu porilaisen Agrifutura Tomaatit Oy;n innovatiivinen sekä vastuullinen asenne, ja miten johdetaan kansainvälistä työyhteisöä? Miten ja miksi teknologisiin ratkaisuihin panostetaan, miten he ovat taklanneet työvoimapulan ja millainen onkaan Skandinaavian ensimmäinen, puolisuljettu, automatisoitu kasvihuone.

Lue blogi
Jari Salo LogDigiS-hankkeesta
Hankesankarit

Havaintoja sisälogistiikan pk-yritysten digitalisaation haasteista

Sisälogistiikan digitalisoituessa tarvitaan pikaista osaamisen kehittämistä henkilöstölle, esihenkilöille ja johdolle. Digikyvykkyyden edistämisessä on tärkeä ensin selvittää nykyinen digiosaamisen taso. LogDigiS-hankkeessa yritysten digitaalisen osaamisen vahvuuksia ja kehittämiskohteita tunnistettiin digimaturiteettitestauksen ja yrityshaastatteluiden avulla. Tulosten perusteella sisälogistiikan parissa toimivien pk-yritysten suurimpia kehittämiskohteita digitalisaation saralla ovat toiminnanohjaus- ja varastonhallintajärjestelmien käytön osaaminen ja hyödyntäminen sekä sisäinen viestintä.

Lue blogi
Johanna Pikkukangas
Parempi työelämä

Miksi yritysten tulisi panostaa työyhteisön moninaisuuteen?

Kilpailu on kovaa ja jokaisessa yrityksessä joudutaan miettimään, miten pärjätä nopeasti muuttuvassa maailmassa. Harvemmin nousee keskusteluun, että työyhteisön monimuotoisuus ja inklusiivisuus ovat myös kilpailukyvyn tekijöitä ja niillä on useita hyötyjä työelämässä niin työntekijöiden kuin yritystenkin kannalta. Mitä nämä hyödyt sitten ovat?

Lue blogi
Parempi työelämä! -koordinaatiohankkeen Tiina Lintunen, hankekoordinaattori, poseeraa ammattimaisesti työympäristössään. Yhteystiedot: [tiina.lintunen@ely-keskus.fi, 050 572 5138
Parempi työelämä

4 työelämäoppia Islannista Nalle Puhin viisauksia lainaten

Kävimme tutustumassa Reykjavikissa islantilaiseen työelämään, koska tuo tuulinen maa keskellä valtamerta on onnistunut kehittämään työelämää pitkäjänteisesti, mutta rivakasti. Tässä blogissa kokoan kaikista tutustumiskohteistamme neljä yhteistä tekijää, jotka tekevät Islannista aivan erinomaisen esimerkin arkisista käytänteistä, joilla tehdä parasta työelämää. Lainaan näissä nostoissa Nalle Puhin kirjaa ”Pieni kirja viisaudesta”, sillä näissä viisaan pienen karhun pienissä arjen näkökulmissa on ripaus islantilaisen työelämän oppeja. Lopuksi vielä kerron aineksia onnistuneen oppimismatkan reseptiin.

Lue blogi
Antti Närhinen
Parempi työelämä

Työelämän saagaa Islannista

Matkan tarkoitus oli etsiä oppia ja toimintatapoja työelämän kehittämiseen, ennen kaikkea siihen liittyvään hanketoimintaan. Ministeriössä työskentelevänä katsoin asioita työn puolesta myös laajemmasta perspektiivistä, millaista näkemystä voisimme saada kansalliseen työelämän kehittämiseen?

Lue blogi
Kuvassa: Sara Lindström ja Mari Haverinen TTL kuva blogiin (1)
Paremman työelämän tekoja

Ihminen ei ole kone, mutta työyhteisöjen huoltamiseen on olemassa työkaluja

Työelämässä hyvinvointia syntyy esimerkiksi merkityksellisyyden ja osaamisen kokemuksista, yhteisöllisyydestä ja siitä, että saa asioita aikaan. Samaan aikaan työkulttuurissamme näyttää olevan piirteitä, jotka kuluttavat työntekijöiden voimavaroja. Työhyvinvointia nakertaa esimerkiksi kehnon työn organisoinnin seurauksena liian kova työtahti, joka ilmenee henkilöstön puutteellisena työstä palautumisena ja pahimmillaan työpahoinvoinnin lisääntymisenä. Työpahoinvointi tuottaa inhimillistä kärsimystä ja vähentää yrityksen tuottavuutta.

Lue blogi
1990 valmistunut Jón Gunnar Árnasonin veneveistos Reykjavikissa
Parempi työelämä

Benchmark – Lähdimme haltiamaahan hakemaan oppia islantilaisesta työelämästä

Islanti on tunnettu rohkeista työelämänavauksistaan, joten me lähdimme tutustumaan islantilaisten toimiviin työelämän käytänteisiin ja arvioimaan niiden sopivuutta suomalaiseen työelämään. Islannissa asuu melkein puolet vähemmän ihmisiä kuin pääkaupungissamme Helsingissä, joten pienuus ja ketteryys ovat varmasti Islannin etuja kehittämistyössä. Mukanamme benchmark-matkalla olivat ohjaavien ministeriöiden edustajat sekä ohjausryhmän puheenjohtajisto.

Lue blogi
Päivi Hämäläinen
Parempi työelämä

Islantilainen elämänasenne ”Þetta Reddast” – kaikki järjestyy, nosti mieleeni suomalaisen sisun. Eikö näissä kahdessa ole jotain samaa?

Pääsin osallistumaan Parempi työelämä! – koordinaatiohankkeen järjestämälle benchmark-matkalle Islantiin elokuussa 2024. Tavoitteena oli nähdä ja kuulla islantilaisen työelämän käytänteitä ja mahdollisesti tuoda niitä Suomeen. Suhtauduin matkaan vähän skeptisesti. Ei sillä, etteikö Islanti ole ihana maa – on se. Ihmiset ovat ystävällisiä, avoimia ja välittömiä. Olin kuitenkin vieraillut töiden puolesta Islannissa useasti – tosin en ollut päässyt vierailemaan paikallisissa yrityksissä ja organisaatioissa. Matkat olivat pohjoismaista yhteistyötä virkahenkilöiden kesken.

Lue blogi
Kuvassa blogin kirjoittaneet: Satu Honkanen, Minna Siiriäinen ja Viivi Kaartinen
Paremman työelämän tekoja

Liikettä ja lystiä – aktiivisuutta asiantuntijatyöhön

Huhtikuussa 2024 Jyväskylän ammattikorkeakoulun (Jamk) liiketoimintayksikön TKI-toimiston käytävillä oli jokseenkin erikoinen meno. Projektipäälliköt, asiantuntijat ja muut työntekijät liikkuivat toimistolla polvennostokävelyllä ja tekivät kyykkyjä kahvikuppia hakiessaan. “Jamespotkukelkkamaisesti” liikehtien työhuoneen ovensuulle ilmestyvät työkaverit saivat naurun raikumaan kuukauden jokaisena työpäivänä. Ei ihan normaalia kaikissa asiantuntijayhteisöissä. Sanotaan, että liike on lääke ja nauru pidentää ikää, mutta kuinka hyvin näitä osataan yhdistää työelämän kontekstissa?

Lue blogi